GOEDE ALGEMENE VOORWAARDEN ZIJN MAATWERK

Goede algemene voorwaarden zijn maatwerk. Algemene voorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van de overeenkomsten die je afsluit als ondernemer.

Algemene Voorwaarden

Als ondernemer zal je regelmatig overeenkomsten afsluiten voor je producten en diensten. Een aantal voorwaarden zal je telkens weer willen opnemen in je overeenkomst. Het opstellen van algemene voorwaarden kan dan handig zijn. De voorwaarden die direct gerelateerd zijn aan je product of dienst, maak je in de overeenkomst zelf. Alle andere voorwaarden kan je opnemen in je algemene voorwaarden.

Altijd maatwerk

Het is belangrijk jezelf de vraag te stellen welke rechten en plichten in principe voor elke partij wilt laten gelden. En wat je telkens wil kunnen aanpassen met het oog op de specifieke klant of dienst. Niet elke prestatie vraagt om dezelfde bepalingen. Een webshop hanteert andere voorwaarden dan een coach. Ook de wijze waarop je al dan niet verzekerd bent, zal een rol spelen. Dat is ook de reden dat je niet zomaar de algemene voorwaarden van een ander bedrijf kan overnemen. Je zult de algemene voorwaarden daarom altijd moeten toespitsen op jouw bedrijf en producten en diensten.

Bescherming door de wet

De bescherming die de wet biedt met betrekking tot algemene voorwaarden is afhankelijk van wie je klant is. Een consument wordt meer beschermd dan een bedrijf. Een eenmanszaak wordt meer beschermd dan een BV of een NV. Stel je algemene voorwaarden zo op dat ze passen bij het overgrote meerderheid van je klanten. Je kunt ook werken met aparte paragrafen of algemene voorwaarden voor diensten of klanten.

Duidelijk en begrijpelijk

Net als voor elk ander contract geldt dat het duidelijk en begrijpelijk opstellen van algemene voorwaarden van belang is. Als je klanten bestaan uit consumenten is dat zelfs een wettelijke plicht. Als de bepalingen niet duidelijk en begrijpelijk zijn, dan geldt de gunstigste uitleg voor de consument. Maar ook als je klanten uit bedrijven bestaan, is het aan te raden om te zorgen voor duidelijke en begrijpelijke bepalingen. Juridische problemen kunnen hierdoor verminderd dan wel voorkomen worden.

Onredelijke bezwarend

Heb je consumenten als klant, dan is wettelijk vastgelegd wat onredelijk bezwarend is (zwarte lijst) en wat vermoed wordt onredelijk bezwarend te zijn (grijze lijst). Neem je dergelijke voorwaarden op, dan zijn deze vernietigbaar door je klant. Bestaan je klanten uit bedrijven, dan geven deze lijsten aanwijzingen voor wat onredelijk bezwarend zou kunnen zijn.

Aanvullende eisen

Afhankelijk van je branche kunnen aanvullende eisen gelden voor je algemene voorwaarden.

Juridische ondersteuning?

Legal Just Right helpt je bij het opstellen van goede algemene voorwaarden. Wij maken deze op maat voor en passend bij jouw bedrijf. Kosten: € 347, – exclusief btw. Dit bedrag is inclusief een telefonische intake, het opstellen van algemene voorwaarden en 1 revisie. Bestel direct en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op!

Uiteraard is het ook van belang dat de bovenliggende overeenkomsten op orde zijn. Twijfel je of je goede standaardcontracten hebt of heb je een bijzondere situatie die je contractueel wil vastleggen, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een antwoord